Pentru tine, dragă soț de soție nervoasă! (Ghid)

hugs-1062x598Suntem oameni! Tuturor ni s-a întâmplat la un moment dat (sau în mai multe momente) să avem o zi cumplită din aceea în care ne simțim supărați, frustrați, chiar furioși. Deci, nu sunteți singurii! Pentru o mamă însă, acesta este un lucru chinuitor. De ce? Pentru că ea trebuie să aibe chef de joacă oricând dorește copilul, pentru că trebuie să gătească micul dejun, prânzul, cina și de cele mai multe ori chiar și gustările, chiar dacă nu se simte în stare din cauză că suferă de sindrom premenstrual, pentru că trebuie permanent să strângă și să curețe după copii (și soț), pentru că are de făcut teme chiar dacă e chioară de somn și nu poate urmări o frază cap-coadă, pentru că trebuie să meargă cu fiica cea mare la concursul de dans chiar dacă bebe a trezit-o toată noaptea din cauza erupției dentare.. pentru că.. și lista poate continua la nesfârșit. A fi mamă este extrem de greu uneori!
Acum ceva timp am avut una din „acele” zile. Mă simțeam supărară, frustrată, furioasă. Soțul mi-a simțit starea, a venit la mine, m-a întrebat dacă sunt ok. M-a întrebat ce se intâmplă cu mine, par mai mereu supărată pe el.
Pentru moment m-am oprit să reflectez asupra a ce mi-a zis. Nu eram supărată pe el. Sau eram?!
M-am gândit puțin la asta, și i-am zis că mă enervează la culme cum reusește să-și facă duș când vrea, cât vrea, și nu cu ușa în lături.. cum reușește să facă pipi fără ca cineva să-i bată în usă de parcă a luat casa foc, sau mai rău, să o facă având spectatori (deloc tăcuți, de altfel). I-am spus cât este de frustrant că pe el nu-l trezește nimeni în toiul nopții să-i zică că a văzut nu știu ce fantomă, sau a visat nu știu ce mega-dinozaur, sau că vrea apă.. dar apă minerală, nu plată, sau să ceară mâncare.
I-am spus că mă frustrează maxim cum el vine acasă și găsește mâncarea încă fierbinte, și cum hainele lui de acum doi ani încă îi vin, și multe alte lucruri.. mi-am dat atunci seama că da, eram supărată pe el.

Analizând toate astea separat, nu sunt (claaar!) motiv de supărare, dar puse toate la un loc și petrecându-se zilnic, devin o problemă. Și chiar dacă nu era el vinovat în mod direct de toate astea, el este singurul adult din casă, cu el puteam discuta, așa că am început să căutăm soluții prin care să facem împreună față și să nu mai fiu atât de supărată și nervoasă mereu.

Așa că, iată explicațiile mele, pentru soții de neveste nervoase, supărate, frustrate:

1. Băi băiatule, nevastă-ta e al naibii de obosită! Genul ăla de oboseală dată de lipsa somnului pe mai mulți ani. Ce ai de facut? În niciun caz glume pe seama ei atunci când nu poate fi coerentă în două propoziții, sau când pune ciorba în dulapul cu detergent și nu în frigider. Nu va fi amuzant. Deloc! Trimite-o să tragă un pui de somn. Scoate copiii afară, de preferință în parcul din orașul învecinat (cu siguranța vor fi fericiți!), și las-o să doarmă!

2. N-a ajuns azi la baie nici pentru un pipi. Aici, n-ai cum s-o ajuți. Fii, în schimb, rezonabil.

3. Are glicemia sub limita limitei inferioare. Ultimul lucru mâncat de ea fiind, probabil, o pungă de cipsuri. Și asta noaptea trecută, după ce toată lumea a adormit.
Fă-i un sandwich, apoi închide-o în baie sau în debara, acolo unde se ascunde adesea pentru a-și savura o prăjitură cu muuultă ciocolată. Apoi mergi la magazin si cumpără și mai multe dulciuri. Va avea nevoie mai târziu!

4. În concordață cu ce ziceam mai sus, ia gandește-te, când a fost ultima oară când soția ta a servit o mâncare caldă, nepregătită de ea, fără să fie întreruptă de vreunul din copii, sau chiar de tine, fără să asculte „Bate vântul frunzele”, să șteargă muci în timp ce mestecă, să hrănească alt omuleț în același timp cu ea, să adune tacâmuri de pe jos, să audă „nu vreau aia, și nici ailaltă.. vreau pâine, nu vreau pâine”?! Nu-ți mai amintești, așa-i? Soluția: trimite-o să ia micul dejun/prânzul/cina (orice!) în oraș. Singură, sau cu prietena ei. Fără copii, fără tine!

5. Nu a mai stat pe wc de zile întregi. Aceste „anti-laxative” gingașe și drăgălașe pe care le-ați creat împreună (a se citi „adorabilii voștri copii”) nu au lăsat-o să stea ca un om normal pe budă. Prin urmare, închide-o în baie și stai de pază! Constipația nu o ajută deloc.

6. În afară de urletele copiilor și „cântecele pentru copii” în ultimile săptămăni nu a auzit nimic altceva. Dacă mai aude o singură dată „am o căsuță mică”, s-ar putea să explodeze, să fie nevoie de tratament psihiatric. Dă-i cheile de la mașină și las-o să se dezlănțuie în trafic, cu volumul la maxim în timp ce ascultă muzica ei preferată (aia de dinainte de copii).

7. Dacă nu regăsești ca fiind adevărat nimic din ce am scris mai sus, băi băiatule, înseamnă că ultima oară în loc de cafea strong (doar din asta beau mamele) ai luat decaf. Deeeci, ușor, fără a trezi suspiciuni, repară îngrozitoarea și terifianta greșeală, luând pachetul de cafea decaf, îl arunci la cel mai îndepărtat coș de gunoi (din celălalt cartier), și cumpără cea mai tare și aromată cafea, pe care la fel de atent o înlocuiești, fără ca cineva să observe.

Urmând acești pași, cu siguranță vă puteţi salva relația. Sau măcar o perioadă vei avea o soție zen.

Mai presus de orice, însă, amintește-ți „dragă soț” că te iubește. Te-a ales să-i fii alături în această călătorie nebună, numită „mami&tati”, și deși este mult prea extenuată la sfârșitul zilei ca să îți mai poată spune, te apreciază enorm! Merită toate sacrificiile acest drum al vostru.
Ah! Încă ceva: o îmbrățișare sinceră, cu tot sufletul, nu doare niciodată! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s