Mamă de înger…

„Îmi pare rău, nu există ritm cardiac..”
„Bebelușul a murit!”
„A pierdut copilul..”
„A suferit un avort”
Toate acestea sunt cuvinte pe care nicio mamă nu ar trebui să le audă vreodată.. Ele reprezintă un coșmar pentru toți părinții care abia așteaptă un pui de om în sânul familiei lor. Sunt cuvinte care le sfâșie sufletul și lasă răni adânci, uneori de nevindecat..
Nimeni nu se așteaptă să i se întâmple vreodată așa ceva.Angel_of_Hope_cherub_statue_miscarriageJE362028_1_clipped_rev_1_1024x1024

„Mie nu are cum să mi se întâmple!”  Este replica cea mai des auzită printre proaspetele graviduțe, sau aspirante la statutul de graviduță.
Și eu am crezut la fel.. asta până mi s-a întâmplat chiar mie.

Nimeni nu îți explică, nu te învață la ce să te aștepți atunci când vezi două liniuțe pe testul de sarcină. Te visezi mamă, te visezi cum îți strângi puiul la piept.. nu visezi că inimioara lui va înceta să bată, sau că organismul tău, din cauze doar de el știute, va respinge acel sâmburel ce s-a cocoloșit în pântecul tău..
Nimeni nu te învață ce să-i spui soțului/iubitului tău când te va întreba „cum e bebe?”..
Nimeni nu îți spune cât vei plânge, întrebând medicii de ce tocmai ție? De ce s-a întâmplat asta? Ce ai făcut greșit?
Nimeni nu spune nici faptul că nu vei primi un răspuns..

Nimeni nu-ți vorbește nici de cât de greu este să vezi în sala de așteptare mămici însărcinate, care-și mângâie burtica, în timp ce așteaptă să intre la eco pentru a-i vedea mișcările bebelușului din pântec.. Lumea se sfârșește, timpul se oprește în loc pentru tine, tu, mamă de înger acum..

Nimeni nu-ți spune că unii oameni pe care îi credeai prieteni, nu îți vor fi alături pe toată perioada cât vei avea acea durere în suflet..

Te vei acuza singură, crezând că ești vinovată de acest lucru îngrozitor. Te va obseda fiecare gest mărunt făcut ce crezi că ar fi provocat pierderea bebelușului tău. Fiecare lucru mâncat, băut.. vei căuta în zadar explicații pentru această pierdere.
Deși, conștientizezi la un moment dat că nu ești vinovată, continui să te învinovățești mult timp.. nimeni nu-ți spune că poți dezvolta o stare depresivă și anxioasă. Nimeni nu-ți spune că o parte din inima ta va plânge mereu și va suferi pentru acel copil.
Nimeni nu îți zice că te vei gândi de multe ori la cum ar fi fost „să fie”, cum ar fi arătat, cum l-ar fi chemat..

Woman lying curled up crying on floor surrounded by baby toys

Îți va veni să urli atunci când unii oameni îți vor spune: „nu a fost să fie al vostru”, „sigur s-a întâmplat cu un motiv”..

Nimeni nu-ți va zice că te vei simți vinovată că ești fericită să afli că ești însărcinată din nou.. și nimeni nu-ți spune că ți se poate întâmpla iar.. că e posibil să mergi la baie și să vezi iar sânge..
Nimeni nu-ți vorbește de durerea ce-ți năpădește atât fizicul cât și psihicul.. ești la pământ..
Nimeni nu îți va spune că la următoarea sarcină vei sta cu sufletul la gură până la următorul control, să afli dacă puiul tău e bine, dacă trăiește.. vei sărbători fiecare lună de sarcină, știind că o poți considera o victorie. Nimeni nu-ți explică cum te va durea, privindu-ți copiii cum se joacă, faptul că ar mai fi putut fi unul lângă ei..

Aș fi vrut să știu toate astea, aș fi vrut ca cineva să mi explice, să le cunosc, înainte de a trece printr-o astfel de traumă. Am găsit o comunitate cu mămici care au trecut prin asta, care au reușit să mă îndrume și să mă înțeleagă.. aceste femei trăiesc lângă noi, printre noi, sunt prietenele noastre, vecinele noastre, sunt mămicile cu care socializăm online. Când le întâlnești, le vezi ca pe niște îngeri dornici să-ți sară în ajutor, să te ridice și să te sprijine până durerea devine mai ușor de suportat. Este ca o „comunitate tabu”, despre care nu aș fi vrut să aflu, în care nu-i doresc niciunui părinte să intre.. dar acum fac și eu parte din ea, și îmi doresc să pot susține la rândul meu alte mame de îngeri.

Când am mers pentru a-mi confirma sarcina, pentru a verifica dacă totul este în regulă, medicul meu ginecolog mi-a zis așa: „Dincolo de ceea ce pot face eu pentru tine, există o forță, o putere superioară, care dacă vrea, ți-l lasă, dacă nu, atunci nu.. profită de fiecare moment, poate fi unicul din viața ta de viitoare mamă. Poate fi singura ta sarcină!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s