Viața sexuală după naștere

După cele 9 luni de sarcină, după un travaliu de enșpe (mii de) ore, naști! Finally! Ei bine, dragilor, sunt femei care, după toate cele zise mai înainte, abia așteaptă să treacă primele 40 de zile sau primele 6 săptămâni

(perioada de lăuzie), pentru a-și relua viața sexuală. Nu contează cât de active eram înainte de sarcină, ori chiar în timpul sarcinii, unele dintre noi chiar nu pot aștepta atâta timp pentru reluarea activității sexuale din cuplu. Well, dacă ești una dintre ele, nu pot să-ți zic decât „felicitări!”, mă bucur sincer pentru tine, și mă bucur și mai mult pentru soțul/iubitul/amantul tău. De fapt, poți chiar nici să nu mai citești ce scrie mai jos.. apucă-te „de treabă”. 😁

Însă, pentru toate celelalte: bun venit în club, fetelor! Haideți să dezbatem problema! 👭

Pentru majoritatea proaspetelor mămici, acel control de 6 săptămâni sau 40 de zile după naștere, e ca un examen ce așteaptă să-l treacă în fața ginecologului.. este momentul în care doctorul îți dă „undă verde” la exerciții fizice și sex, sau nu.. 🙈 Chiar dacă după prima cezariană m-am recuperat super rapid, m-am temut al naibii de tare de această întâlnire cu medicul ginecolog.

După 6 săptămâni nu știu dacă reușisem să slăbesc vreun gram din greutatea acumulată în timpul sarcinii, alăptarea îmi dădea mari bătăi de cap, iar omulețul ăla mic îmi schimbase radical viața, totul se învârtea în jurul fetiței mele. Mai mult decât atât, sânii mei țâșneau ca niște fântâni arteziene, mă usturau și mă dureau de parcă mă mușcaseră niște pești piranha de ei, aveam niște răni oribile din care îmi curgea sânge. Ideea de sex îmi crea un oarecare disconfort. 😭 Nu mi se părea total dizgrațios, nu mă dezgusta, dar simțeam că ar fi mai mult de un milion de lucruri pe care le-aș fi putut face mai degrabă: să savurez o cafea cu lapte și frișcă, să-mi fac o baie cu spumă, sau măcar un duș mai lung, să dorm, să fac mâncare, să curăț baia..

Mary Jo Rapini, un expert în terapie de cuplu, psihoterapeut în ce privește viața intimă din cuplu, a scris și descris într-un ghid pentru cuplul în care tocmai a apărut un nou membru, câteva etape prin care proaspeții părinți trec.

Aceasta explică faptul că, uneori, mama, copleșită de ipostaza în care se află, acceptă doar de dragul soțului săvârșirea actului sexual, chiar dacă aceasta este răvășită, nu se simte pregătită, sau poate este prea obosită pentru a fi și cu mintea acolo. Rapini spune că fiecare femeie este diferită, simte și trăiește diferit. Și, totuși (spune tot ea), mamele care alăptează, nu sunt adesea pregătite pentru actul sexual până la cel puțin trei luni postpartum. Pentru multe mame, acesta este chiar un termen optimist. „Libidoul poate fi absent chiar în primul an imediat după naștere”, afirmă ea, lucru care a corespuns mult mai mult cu experiența mea după prima naștere.

Hormonii tronează asupra organismului nostru. După naștere, joacă un rol super important în „declanșarea” scânteii ce aprinde flacăra dorinței sexuale la proaspăta mămică. Estrogenul, hormonul responsabil cu menținerea elasticității și umidificării vaginului, este într-o concentrație atât de scăzută, încât actul sexual poate crea nu numai disconfort, ci și durere. Prolactina crescută și testosteronul scăzut, modifică iar libidoul mămicii. Într-un mod negativ, evident. Și, peste toată această avalanșă hormonală, este și puiul mic de om, care, pe lângă faptul că îi umple sufletul de fericire și împlinire, este în totalitate dependent de mamă, și mai mereu, atașat fizic de ea. Pentru multe mame, indiferent că alăptează sau nu, situația asta le face să se simtă neputincioase și fără scăpare, fără refugiu. 🤕

Să știți că, din fericire, există lucruri pe care le puteți face (și aici nu vorbesc despre sex) împreună cu partenerul vostru, în primele luni după naștere, lucruri care vă ajută să vă reconectați unul cu celălalt.

Tot tanti Rapini sugerează să căutăm activități non-sexuale de făcut în doi, cum ar fi: o cină, chiar și seara târziu, după ce a adormit copilul, o plimbare, discuții despre lucrurile pe care obișnuiați să le faceți înainte de nașterea copilului, citirea acelorași cărți, vizionarea acelorași filme – chiar dacă asta înseamnă să vedeți filmul separat, și apoi vă întâlniți pentru a discuta despre el.

„Cu un copil vei fi mult mai obosit decât în mod normal, iar aceste lucruri le vei percepe ca pe niște poveri, dar este important să vă păstrați o bucățică din energia voastră psntru a vă remonta, reconecta”, spune Rapini.

Vorbiți deschis unul cu celălalt. O pauză de la sex nu este un lucru chiar atât de îngrozitor dacă sunteți sinceri unul cu celălalt și vă împărtășiți onest ideile din minte și așteptările. Astfel, nu vă veți simți frustrați, și veți avea mai multă energie chiar pentru sex, sau doar pentru o discuție care să vă cuprindă doar pe voi doi, nu și detalii legate de copil. Ajută! Chiar ajută!

În timp ce unii bărbați abia așteaptă nașterea copilului pentru reluarea vieții intime de dinainte, sunt și bărbați care au nevoie de un timp mai mare de acomodare la noua postură. Își văd partenera într-un mod diferit. Tot Rapini spune că acest lucru se estompează treptat. Deci, nu va fi o stare permanentă. Deși, spune că a întâlnit și unele cazuri (tătici care au participat fizic la nașterea copilului) care au avut nevoie de câteva ore de terapie. Dar nu este îngrijorător, iar sprijinul terapeutului nu face decât bine.

Rapini recomandă un masaj relaxant mamei, făcut de către partener. Dar fără ca acesta să aibă așteptări „mărețe” la final. De cele mai multe ori, contactul piele pe piele ajută la relaxare, și, deși inițial nu avea chef de nimic, e posibil în acele momente să se „aprindă scânteia”. Știți și voi vorba aia: „pofta vine mâncând”. 😜

Și, pe lângă toate cele de mai sus, nu uitați de toată iubirea dintre voi, de rodul ei ce așteaptă toată dragostea și atenția din lume, de „la bine și la greu”-ul rostit sau nerostit o dată cu cele două liniuțe de pe test. Vă garantez, nu va fi greu la nesfârșit. Toate-s trecătoare! 😊

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s