Copile, tu NU EȘTI punctajul obținut la niciun test..

Acest articol l-am scris pentru toți copiii care simt presiunea notelor, calificativelor, evaluărilor, testelor, concursurilor.. și ce-or mai fi..

Azi, fii-mea aia mare, are un concurs la Gazeta Matematică. Veți spune: „așa și?! Toți elevii susțin concursurile astea.. și toți trec prin evaluări, și teste, și calificative, și note..” băi, oameni buni, nu e chiar așa. După ce i-am spus fetei mele aseară (ne-a anunțat învățătoarea pe grupul de părinți) că azi are concurs la Gazeta Matematică, i-a picat fața.. la propriu.. dintr-o dată s-a întristat, i-am zărit ochii triști și atunci am înțeles mai multe decât ar fi vrut sau ar fi putut să-mi spună. Resimte presiunea acestor teste, concursuri, ca pe o povară. Se simte etichetată în funcție de punctajul obținut. Se simte arătată cu degetul de unii colegi în funcție de punctaj.. ba mai mult de-atât, mai sunt și unii, săracii, care, în loc să-și tocească talpa teneșilor alergând afară cu ceilalți copii, își tocesc coatele, creierii, la 7 ani (băi!! La 7 ani!!!), rezolvând teste din arhiva Gazetei matematice, doar-doar ar nimeri la aceste teste fix aceleași modele de exerciții, și de ce?? Pentru a lua punctaj maxim.. sau cât mai apropiat de maxim. Și pentru ce/cine? Pentru lauda mamei/tatălui/bunicilor/învățătoarei.. pentru că simt că așa sunt apreciați și iubiți, pentru notele sau calificativele obținute. Pentru că se duc la școală să-și facă părinții fericiți, să le dea motiv de laudă.. hello!! Unde am ajuns? Ce facem?!

Am ceva să-i transmit fetiței mele.. să le transmit, de fapt, tuturor copiilor..

Ești mai tare decât orice test de școală pe care l-ai susține vreodată.

Nu contează, pentru mine, si n-ar trebui să conteze nici pentru tine, puiul meu, punctajul obținut. Pentru mine important este cât te străduiești pentru a înțelege ceea ce trebuie să știi pentru acel test.

De aceea, te rog să fii blândă și empatică cu cei din jurul tău.. fiecare este bun în ceva, fiecare din noi suntem atrași de ceva.. și toți avem nevoie de acceptare, înțelegere și sprijin. Acest lucru nu poate fi măsurat cu un test sau cu un calificativ.

Vreau să îi iubești pe cei din jurul tău. Niciun test din lumea asta nu măsoară iubirea..

Vreau să descoperi frumusețea de a învăța lucruri noi. Nici lucrul ăsta nu este măsurat cu ajutorul unui test..

Vreau să îi tratezi cu respect pe cei din jurul tău.

Vreau să ai încredere în tine.

Vreau să încerci lucruri noi.

Vreau să îndrăznești să faci lucruri.

Vreau să fii creativă, să fii o bună prietenă ..

Iar toate astea, nu pot fi măsurate cu niciun test din lumea asta.

Știu că, acolo, în clasă, în banca ta, ești tu cu tine, cu acea foaie în față și cu un creion în mânuța ta mică.. și ai sufletul cât un purice. Știu că ai emoții și te înțeleg. Și că e greu să-ți amintești în aceste momente toate lucrurile ce ți le-am spus.. e greu, pentru că trăim într-o lume a testelor, a notelor, a cifrelor și a etichetelor.

Să ne înțelegem.. a învăța pentru a lua un test cu notă mare nu este un lucru rău. Este un lucru constructiv, care te ajută să știi cum să te mobilizezi atunci când ai de susținut o evaluare, un test, un concurs. Copiii învață cum să fie determinați, ce înseamnă răbdarea, cum să rezolve lucrurile sub presiune și cum să acționeze la stres.

Doar că, îmi doresc să vă amintiți, că testul reprezintă doar o parte infimă din toate lucrurile pe care le știți cu adevărat.

Noi știm asta. Toți părinții știu asta. Și profesorii știu asta.

Valoarea adevărată a fiecăruia din noi, nu numai a copiilor noștri, se află dincolo de toate aceste teste.

De aia, mi-aș dori copiii să-și amintească (ori să le amintească cineva!) toate astea atunci când sunt în fața unui test, citind întrebările și căutând răspunsurile la ele..

Tu, copile, ești mai important decât orice test din lume!

Ești cu adevărat valoros, minunat și un dar de neprețuit pentru această societate! Și nu pentru acel test.. ci pentru că ești TU!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s