E greu.. dar MERITĂ! – Între Mămici

Am fost întrebată de o amică, acum ceva vreme, în timp ce discutam despre copii, despre părințeală, despre cum e să fii mamă, ce înseamnă „e greu, dar merită!”?

Ei bine, e greu când ai anticipat timp de 9 luni intâlnirea cu minunea ce o crești în pântec, dar când naști, nu te poți bucura pe deplin de toate sentimentele acelea, pentru că abia reușești să te dai jos din pat după operația de cezariană, și abia te miști până la baie.. nu ești capabilă să-ți îngrijești copilul imediat.. sau după ce ai născut natural, și îți simți vaginul fâșii, de abia reușesti să faci pipi, ori să stai în fund.. atunci e greu!E greu când simți că partenerul tău devine un străin.. cine va dormi pe canapea cu țâțele pe-afară, în ideea de a i se vindeca ragadele de la sfârcuri, după ce ai alăptat 3 zile continuu, în timp ce plângeai de durere (și fizică, și psihică) și căutând pe google: „de ce mă urăște copilul meu?” .. Tu.. ei, asta e partea grea!
E greu să accepți că duci o luptă dură în interiorul tău, mai ales atunci când medicul ți-a prescris antidepresive și te întrebi: „asta este singura modalitate prin care mă voi putea bucura de copiii mei? Ajutată de aceste pastile?”

Dai naștere unui copil.. dar, de asemenea, dai naștere și sentimentului de vină. Vină pentru tot și toate: că nu te mai poți duce liniștită la toaletă, sau că nu doarme măcar patru ore legat pe noapte pentru a te odihni și tu.. sau măcar să poți respira.. asta e partea grea!

E greu atunci când, te uiți la sutienul tău uzat de acum cinci ani, dar nu te înduri să îți cumperi altul.. și asta în timp ce cheltui o căruță de bani pe hăinuțe noi pentru bebe, hăinuțe pe care nu știi dacă va apuca să le poarte măcar o dată..
E greu când realizezi că tot ce ai citit legat parenting, bebeluși, mămicie, nu se prea potrivește cu ce trăiești tu.. E greu atunci când îți promiți că a doua zi îți vei da silința să faci mai bine, și nu vei accepta să nu faci asta.. și totusi nu reușești.
E greu când tragi de tine până la epuizare, și nu ești plătită pentru asta, să ne înțelegem, apoi, ești întrebată: „dar ce-ai făcut toată ziua?”
E greu când spui că ai nevoie de o pauză, iar cei din jur te acuză că ești nerecunoscătoare, că doar „stai acasă, îți crești copilul, nu faci nimic altceva”, iar toți ceilalți au „un job real”, unde nu-și țin fundu-n mână.. wtf?

Dar.. MERITĂ!Merită, pentru că îți iubești puiul încă dinainte să-l naști. Ai descoperit o iubire care nu ai știut că ar putea exista. De asta merită!
Merită pentru atunci când li se luminează ochii cum te văd, iar chestia asta îți face inima să-ți sară din piept..
Merită pentru acele chicoteli care-ți topesc inima, și ai face orice să-ți auzi puiul râzând continuu..
Merită pentru toate momentele în care îl înveți ce este bunătatea, ce sunt bunele maniere, ce înseamnă dragostea față de cei din jur, și îl observi cum întinde o jucărie unui copil ce plânge pentru că și-a pierdut jucăria preferată, și îi mai și spune: „nu mai fi trist, uite, îți dăruiesc jucăria mea”.
Merită pentru atunci când le vezi fățuca de ziua lor de naștere la primirea cadourilor, sau de Crăciun.. e aceeași fățucă cu care te întâmpină atunci când te văd după o zi lungă. Toate îndoielile, toate temerile, toate greutățile, dispar datorită iubirii fetițelor mele.. iar când îmi spun „te iubesc, mami!”, simt cum mă iubesc cu adevărat, din tot sufletul lor, cu fiecare părticică a corpului lor, ceea ce face ca fiecare zi, fiecare oră, minut, secundă, să merite din plin!

A fi mamă.. e atât de greu câteodată.. dar merită! 👩‍👧‍👧❤

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s