#SăptămânaAlăptării 🤱 (partea a 2-a) Sfaturi din experiența mea | Între Mămici

Alăptareaeste procesul natural prin care o mamă își hrănește copilul/copiii direct de la sân, sau cu biberonul după extragerea laptelui din sân prin muls manual sau cu ajutorul unei pompe.

Laptele matern este hrana ideală pentru copil, fiind cea mai naturală, complexă, ideală și nutritivă sursă necesară copiilor până la 6 luni. Alăptarea este benefică nu doar pentru copil, ci și pentru mamă: se reface mai ușor după stresul nașterii, reduce riscul apariției cancerului la sân, ajută la recuperarea greutății corporale.

Alăptarea este un proces ce se poate dovedi a fi greu, dureros și fără succes în anumite cazuri. Pentru unele mame, însă, poate fi atât de natural și ușor precum sună. După experiența mea cu alăptatul, am zis să vă las mai jos căteva sfaturi și exemple, care sper din inimă să vă ajute.

Eu am născut prin cezariană ambele fetițe. Lactația s-a declanșat destul de repede la prima naștere, dar nu la fel s-a petrecut și la a doua (deși colostru aveam de prin săptămâna 34 de sarcină). Pe prima fetiță nu am alăptat-o (am vorbit despre asta aici), însă pe a doua, da.

După a doua cezariană recuperarea nu a fost atât de ușoară. Am avut nevoie de calmante încă vreo două săptămâni după naștere. În primele 7 zile de viață ale bebelinei am luat și antibiotic deoarece mi se depistase o infecție urinară în urma analizelor (unul compatibil cu alăptarea. Iar pentru a verifica compatibilitatea oricărui medicament cu alăptarea, vă recomand să verificați substanța activă din medicament [ex.: medicamentul Nurofen – ibuprofen subst. activă] pe http://www.e-lactancia.org – este un site la care au pus umărul specialiști din domeniul medical și cercetători, adică medici, biologi și farmaciști, deci un site sigur, cu informații corecte, actualizate.)

🤱 Nu luați medicamente/suplimente alimentare pe toată perioada alăptării fără să discutați în prealabil cu un medic ori fără să verificați substanța activă pe e-lactancia.

🤱 Indiferent de cum naști (natural/cezariană) vei avea lapte!! Laptele „vine” după principiul cerere – ofertă, adică: dacă îl pui pe bebe la sân, va stimula lactația, adică prin suptul mamelonului va transmite prin sân creierului să producă lapte – dovedit științific acest lucru.

🤱 Indiferent de cum naști (natural/cezariană) o atașare incorectă la sân va produce ragade (ragadele sunt mici fisuri/răni la nivelul mamelonului cauzate de o atașare necorespunzătoare la sân a bebelușului – adică el apucă doar gurguiul nu și areola, dar și adoptarea unei poziții incorecte în timpul alăptării le poate provoca). Sânii oricum sunt sensibili după naștere și vei avea un oarecare disconfort la început. Va trece.

🤱 Dacă faci ragade îți recomand: Garmastan (la mine a făcut minuni) pe care să-l folosești după fiecare alăptat, iar sânii să-i lași descoperiți la aer, Lanolina (de la Multimam am folosit eu), compresele Multimam (le-am folosit intens în primele 5/6 săptămâni după ce am născut, până am reușit să o atașez bine pe fiică-mea la sân). Eu având mameloanele plate spre ombilicate a durat până să mi se vindece ragadele, dar și până să „se prindă” cea mică cum trebuie de țâță. Mai jos modul prin care se atașează corect la sân bebelușul.

👇👇👇 așa NU!

🤱 Poziția perfectă pentru alăptat este poziția în care mama stă confortabil, iar bebelușul la fel. Deci, suntem diferite, avem sâni de diferite dimensiuni, iar o poziție de alăptat poate fi confortabilă pentru o mămică dar nu și pentru alta, sau pentru bebelușul ei. Mai jos câteva poziții de alăptat. Le poți încerca în câteva rânduri până găsiți poziția perfectă pentru voi.

🤱 Poți mânca ORICE în timpul alăptării, dar cu MODERAȚIE. Nu va face bebe colici dacă ai mâncat o jumătate de roșie (nu un castron cu salată din roșii, castraveți, ceapă), 2 sărmăluțe (nu 10), un măr (nu un bol plin cu fructe) etc. Ai nevoie să îți recapeți puterile, iar o măncare de regim (gen supă chioară și veșnicul piept de pui la grătar) nu te va ajuta. Eu în a treia zi după naștere am mâncat 2 sarmale chiar în maternitate. Nu știu dacă v-am zis, dar am născut pe 28 decembrie, iar revelionul l-am petrecut într-un salon din maternitatea Chicoș din Galați, deci cu 2 sarmale nu s-a întâmplat nimic grav.

🤱 Bea multă apă! Eu simțeam că mă deshidratez în timpul alăptatului, așa că aveam mereu o sticlă cu apă lângă mine. Deci APĂ, NU BERE, VIN, FRESH DE PORTOCALE! 😁 aaa, am mai băut ceai pentru stimularea lactației – care s-a dovedit fix apă de ploaie la mine.

🤱 Dacă vrei să crești lactația (din diferite motive) apelează la un consultant în alăptare, doar el te va sfătui corespunzător. Sau la un medic pediatru pro-alăptare (în Galați nu există un consultant în alăptare acreditat IBCLC.. încă). La mine singurul care a funcționat a fost Galactogil (pliculețe care se dizolvă în apă). În rest nimic: nici Galafor, nici ceaiuri, nici bere nici nimic.

🤱 Dacă ai sânii mari (dar nu numai), evită să dormi pe unul din ei (sau pe burtă, adică pe ambii. Stiu că vei suferi de oboseală cronică, dar, te rooog, ascultă acest sfat!), mai ales noaptea, când se secretă mai mult lapte, iar bebe (posibil!) să doarmă mai mult.. motivul? Te vei trezi cu siguranță cu o gâlmă și dureri la nivelul sânului.. apoi frisoane, dureri continue, stări de rău, adică: canal blocat/înfundat. De vreo 3 ori am pățit asta. Cum am scăpat?

– comprese calde (NU RECI!!)

– paracetamol și ibuprofen pentru febră și durere (sunt ambele permise în timpul alăptării)

– am frecat locul cu mișcări circulare din partea de sus a sânului până înspre bază (către mamelon adică)

– dușuri calde spre fierbinți pe sânul cu canalul blocat/înfumdat

– am pus bebelina foarte des la sânul respectiv (doar prin suptul ei mi s-a desfundat, nu am reușit nici prin pompă electrică, manuală, nici muls de mână)

– frunze de varză crudă, bătute cu un sucitor și puse direct pe sân, pe zona care doare și e inflamată

– am luat lecitină 1200mg x 4 pe zi

– răbdare!!!

🤱 Ceaiul de salvie, ceaiul de mentă, aspirina scad considerabil lactația. Deci, cât îți dorești să alăptezi sunt de evitat! După 2 căni de ceai de mentă copila mea urla ca din gură de șarpe.. și pe bună dreptate. Abia avea ce trage din sân.

🤱 Dormi când poți, cum poți, pe unde poți. Odihna ta e foarte importantă în răbdarea ce trebuie să o ai și atenția ce trebuie să i-o oferi bebelușului. Așa că, apelează la soț, iubit, mamă, soacră, prieteni, oricine e dispus să te ajute cu ce ai de făcut prin casă, ori cu piața, ori cu mâncarea..

🤱 Folosește un sutien lejer, dar care să-ți susțină sânul. Nu strâmt!

🤱 Dacă vremea-ți permite, ieși afară! Soarele, aerul curat, lumea din jur, te vor ajuta mult. Iar bebe sunt șanse să doarmă mai bine (la mine a fost invers, dar copila mea face totul pe dos).

🤱 Eu îți recomand să hrănești bebelușul atunci când dorește, adică la cerere, nu la program.

Nu e chiar floare la ureche chestia asta cu alăptatul.. dar nu este nici imposibil, deși uneori pare. Dacă vă doriți lucrul ăsta, fiți încrezătoare în voi, în bebelușul vostru, în corpul vostru!

Voi ce ați mai adăuga din experiența voastră cu alăptatul?

(Mai jos găsiți un video de pe youtube în care vi se arată cum să îl ajutați pe bebe să se atașeze corect la sân)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s