Cancerul e orb.. | Între Mămici

Azi am fost să-mi fac o ecografie la sâni. O sonoelastografie mamară bilaterală mai exact (aici găsiți toate informațiile despre această investigație). Programarea o aveam de săptămâna trecută făcută.

De ce am hotărât să merg să o fac? Acum câteva zile în urmă, o mamă din comunitatea locală de mămici a murit din cauza unui cancer. Profesoara de engleză a fetiței mele a avut cancer la sân, cu toate că a alăptat aproape 3 ani. O altă prietenă, jurnalist la un cotidian local, o femeie mișto, mamă de 2 copii bestiali, a descoperit că are cancer la sân. Povestea ei o puteți citi pe blogul acesteia, Frumoasa și Bestia. Acum este bine, Slavă Domnului! 🙏 o altă amică, medic în Brașov, se luptă cu cancerul la sân de 4 ani. Motivul care m-a determinat să merg să fac această investigație a fost FRICA. Frica de boală, de moarte, de durere, de dorul ce-l vor simți fetele mele dacă eu nu voi mai fi și ele vor trebui să-și amintească de mine din poze, de durerea incomensurabilă din sufletul mamei mele dacă eu voi păți ceva, ori mai rău, dacă voi muri, frica de nu putea să mai fiu activă, să fug cu fetele mele în parc, să fiu povară pentru soțul meu.. așa am simțit eu această frică.

Deși era la 13:30 programată ecografia, la 12:45 am plecat de acasă. E la 10 minute de mers lejer pe jos clinica. Am ieșit pe ușă cu un nod în gât. Simțeam cum îmi crește pulsul, cum îmi îngheață mâinile. Până la parter erau ca sloiul de gheață. Am plecat singură. Am vrut să fiu singură. Cu toate că este un bulevard intens circulat, iar pe stradă au loc și ceva lucrări, nu îmi auzeam decât gândurile, întrebările care-mi încețoșaseră mintea: dacă am cancer? dacă este vreo tumoare acolo? dacă nu se mai poate face nimic? dar, poate sunt bine.. sau nu?!

Pănă la clinică am simțit cum mă trec fiorii pe șira spinării, cum mă trec transpirații reci, cum mi se usucă gura, cum nu mai pot înghiți, cum rămăn fără aer. În fața clinicii mi s-au înfundat urechile. Am intrat și nu am auzit nici când mi s-a dat „bună ziua!” la recepție. Erau 8 femei care așteptau. Alta era în cabinetul doctoriței. La recepție era un monitor pe care rulau sfaturi pentru femei legate de palparea sânilor, despre cum să se pregătească de mamografie. Deasupra pupitrului de la recepție este acest tablou. „Află dacă ești bine!”.

Mesajul ăsta mi-a rămas în minte. Imaginea e ușor neclară pentru că îmi tremura mâna pe telefon când am făcut poza. Mi-am auzit numele, apoi am intrat în cabinet. A durat în jur de 20 de minute investigația. Nu m-a durut, nu m-a înțepat nimeni. Este ca orice altă ecografie. La sfârșit aveam același nod în gât. Am reușit să spun doar „la revedere!”, am luat mapa cu rezultatul, și am ieșit afară, unde am izbucnit în plâns. M-am oprit pe o bordură unde am plâns până m-am eliberat de toată tensiunea acumulată. Sunt bine! Nu am absolut nimic grav la sâni. Revin la control peste un an. Sunt o norocoasă! Așa-i?!

Cu toate acestea, vreau să fie un semn către voi, ca un semnal de alarmă. Către voi, toate mamele, toate bunicile, toate femeile. Mergeți și faceți investigații care vă pot salva viața. De ce zic asta? Pentru că un cancer în stadiul 1 la sân, depistat la timp, este vindecabil în procent de 98%. Știați?

CANCERUL E ORB!

Cancerul nu vede dacă ai 30, 40 sau 50 de ani. El atacă!

Cancerul nu vede dacă ai sâni mari, sau mici, lăsați sau fermi. El atacă!

Cancerul nu vede dacă ești scundă sau înaltă, slabă sau grasă. El atacă!

Cancerul nu vede dacă ești blondă, brunetă, roșcată, șatenă, creață, cu părul drept sau ondulat. El atacă!

Cancerul nu vede că ai 2 copii, sau 3, sau 1, sau niciunul. El atacă!

Cancerul nu vede dacă ai alăptat sau nu. El atacă!

Cancerul nu vede că ești jurnalist, medic, profesor, casnică. El atacă!

Cancerul nu vede dacă ești bogată sau nu. El atacă!

Ce puteți face pentru voi și cei dragi din jurul vostru? Simplu: o programare la o ecografie mamară ACUM. Nu mâine, nu săptămăna viitoare, nu anul ce vine. Dacă vreți să vă bucurați de toate minunile din viața voastră, dacă vreți ca cei ce vă iubesc să nu sufere, mergeți și faceți-vă această investigație. Este în jur de 200 lei. Cât ați cheltuit în ultima vreme pe haine, încălțări, sau lucruri ce ați constatat că nu vă sunt chiar utile? Garantez că mai mult de 200 de lei. Dar pentru viața ta, cât ești dispusă să plătești?

Ce pot face cei din jurul vostru pentru voi? Să vă încurajeze să faceți această imvestigație, ori să vă programeze chiar ei. Vă pot salva viața!

Știți câte femei descoperă anual un cancer la sân în România la un control de rutină? Aproape 4000 (potrivit Institutului Oncologic din București). Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare.

Cancerul de sân nu este o boală de care suferă exclusiv femeile. La fiecare 100 de femei cu cancer de sân, un bărbat poate dezvolta și el un cancer de sân. Evaluarea bărbaţilor care suferă de cancer de sân este similară cu cea a femeilor, incluzând şi mamografia. Cei mai predispuşi la o astfel de îmbolnăvire sunt persoanele de sex masculin care au mai avut în familie astfel de cazuri sau rude care au suferit de cancer de prostată. (sursa: http://www.canceruldesan.ro)

După ce am plâns și m-am descărcat, m-am ridicat, mi-am șters lacrimile, am tras aer în piept și mi-am sunat soțul, mama și pe prietena mea. „Sunt bine! Nu am nimic la sâni!”, le-am zis. Au răsuflat ușurați.

⚠️ Deci, nu uitați: după 20 de ani, o dată pe lună să vă autoexaminați sânii. Începănd cu 30 de ani, o dată pe an adăugați o sonoelastografie mamară. După 40 de ani mamografie. La cea mai mică modificare a sânilor (simți nodul la palpare, aspectul pielii sânului se schimbă, dacă apar secreții sau modificări la forma mamelonului) mergeți la medicul de familie sau medicul specialist. Toate bune! ♀️

4 gânduri despre &8222;Cancerul e orb.. | Între Mămici&8221;

  1. Buna, ma intereseaza si pe mine sa fac o astfel de investigatie. Am vazut in linkul din articol ca pretul ar fi indeva in jur de 400 lei pt sono bilateral. Asta la Clinica Dona. Se mai face si in alta parte la preturi mai mici? Multumesc

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s